ВЛИЯНИЕ ПОЛЕВЫХ КУЛЬТУР И ПРИЕМОВ БИОЛОГИЗАЦИИ НА СОХРАНЕНИЕ ПОЧВЕННОГО ПЛОДОРОДИЯ


Название: ВЛИЯНИЕ ПОЛЕВЫХ КУЛЬТУР И ПРИЕМОВ БИОЛОГИЗАЦИИ НА СОХРАНЕНИЕ ПОЧВЕННОГО ПЛОДОРОДИЯ
Авторы: С.И. Коржов, Т.А. Трофимова, Г.В. Котов
Аннотация:

В исследованиях, проводимых с 1972 г. на черноземе выщелоченном в длительных стационарных опытах Воронежского ГАУ, изучали приемы сохранения и повышения плодородия почвы. Показано влияние сельскохозяйственных культур, севооборотов, соломы озимой пшеницы и ячменя, многолетних трав, сидерального пара и пожнивной сидерации, дефеката, навоза, минеральных удобрений на содержание гумуса и динамику почвенных микроорганизмов. Возделывание люцерны в выводном поле и в севооборотах повысило содержание гумуса за 18 лет на 0,15-0,44% относительно его содержания в 1972 г. По темпам минерализации органического вещества, в условиях интенсивного земледелия, изучаемые культуры можно разделить на три группы: зерновые теряют 0,9-1,1 т/га гумуса в год; кукуруза на силос - 1,2-1,3; сахарная свекла и черный пар - 1,8-1,9 т/га. В парных комбинациях потери органического вещества меньше. При чередовании озимой пшеницы с чистым паром гумуса в почве содержалось 3,38%, т. е. на уровне бессменного посева озимой пшеницы, но значительно больше, чем в бессменном пару. Внесение навоза в севообороте как с сидеральным, так и с занятым паром повысило содержание гумуса на 0,06-0,12%. Комплексное применение приемов биологизации земледелия способствовало увеличению содержания гумуса на 0,06-0,1%. При этом установлено, что за оптимальное содержание почвенных микроорганизмов можно принять: бактерии, усваивающие органические формы азота 38-40%, микроорганизмы, ассимилирующие минеральные формы азота - 35-37, олигонитрофильные - 21-24, целлюлозолитические - 1,1-1,2, актиномицеты - 0,7-1,1%.

Ключевые слова: плодородие, севооборот, чернозем, солома, навоз, дефекат, микроорганизмы, fertility, crop rotation, chernozem, straw, manure, defecate, microorganisms
Раздел: ОБЩИЕ ВОПРОСЫ ПЛОДОРОДИЯ
Title: EFFECT OF FIELD CROPS AND BIOLOGIZATION METHODS ON SOIL FERTILITY PRESERVATION
Authors: S.I. Korzhov, T.A. Trofimova, G.V. Kotov
Annotation:

Different techniques of preserving and enhancing soil fertility in long-term stationary experiments of the Department of Arable Farming of Voronezh State Agrarian University were studied. The soil of the plots was leached chernozem. The research was set up in 1972. The influence of cultivated crops, crop rotations, perennial grasses, green-manured fallow and stubble crops, and the application of winter wheat and barley straw, defecate, manure, and mineral fertilizers on humus content and dynamics of soil microorganisms was studied. Alfalfa cultivation on emergency fields and in crop rotations increased the humus content over 18 years by 0.15-0.44% with respect to its level in 1972. The greatest losses of humus content were registered in treatments with sugar beet cultivation. Up to 2.5-2.6 t/ha of humus on the average was removed annually from the topsoil. According to the mineralization rate of organic matter under conditions of intensive agriculture, the test cultures can be divided into three groups: the removal of humus is 0.9-1.1 t/ha in the year when grains are cultivated, 1.2-1.3 t/ha in the year when corn is cultivated for silage, and 1.8-1.9 t/ha in the year when sugar beet is cultivated and in case of fallow land. In paired combinations, the organic matter losses were lower. In farming rotations in the case of alternation between winter wheat and complete fallow, humus content in the soil was 3.38%, which was equal to that in the treatment of winter wheat cultivation as a monoculture, but significantly higher than under continuous land fallowing. Manure treatment in crop rotations both with green-manured fallow and sown fallow fostered the increase in humus content by 0.06-0.12%. The combined application of different techniques of biological agriculture contributed to the increase of humus content by 0.06-0.1%. Furthermore, optimum contents of soil microorganisms were determined: the content of organic nitrogen-assimilating bacteria is 38-40%; the content of microorganisms assimilating mineral forms of nitrogen is 35-37%; oligonitrophilic 21-24%, cellulosolytic 1.1-1.2%, and actinomycetes 0.7-1.1%.

Keywords: fertility, crop rotation, chernozem, straw, manure, defecate, microorganisms
Category: ОБЩИЕ ВОПРОСЫ ПЛОДОРОДИЯ